top of page
Caută

Fata cu părul roșu

  • Poza scriitorului: Diana Apostol
    Diana Apostol
  • 18 feb.
  • 3 min de citit

Autor: Buzzy Jackson

Notă: 8,6

Categorie literară: roman istoric, roman inspirat de Holocaust 

Citat preferat: „Grija pentru oameni este cel mai revoluționar act pe care-l poate face cineva.”


Știați că în Țările de Jos au fost uciși cei mai mulți evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Eu una nu m-aș fi gândit… aveam în cap Polonia, Slovacia. Cauza ar fi fost relieful foarte plat, lipsit de păduri și populația densă. Efectiv, nu aveau unde să se ascundă.

Știați că în Țările de Jos au existat singurele forme de protest sub formă de grevă împotriva modului în care au fost tratați evreii? Din păcate, nu au putut opri activitatea criminală a naziștilor.

Știați că Rezistența, organizația secretă împotriva germanilor, nu era formată preponderent din evrei care au reușit să se ascundă, ci din olandezi care nu puteau să asiste neputincioși la crimele din țara lor?



Despre carte


„Fata cu părul roșu” prezintă povestea lui Hannie, o tânără olandeză ale cărei lupte în timpul războiului au transformat-o într-o eroină. Războiul a transformat-o dintr-o studentă la drept într-unul dintre cei mai temuti adversari ai naziștilor. Și nu, Hannie nu este un personaj fictiv. A existat cu adevărat și a fost una dintre persoanele care a dat totul, fără să trădeze pe nimeni sau nimic.


Impresii, plusuri, minusuri


Trebuie să recunosc că doar ultimele 100 de pagini mi-au ridicat semnificativ valoarea cărții în ochii mei. Până atunci, mi se părea că nu atingea aceleași intensități emoționale ca alte cărți pe aceeași temă.

Nu reușea să atingă aceleași corzi sensibile. Am înțeles și motivul: viața ei nu era atât de grea ca a evreilor hăituiți, ale căror povești au fost subiectul principal în alte romane.


Aici citeam despre o tânără care lupta pentru ei, își ascundea identitatea, dar avea libertate, o familie și drepturi. Abia spre final mi-am dat seama că tocmai această libertate de a alege a transformat-o într-un erou. A ales să nu rămână în confortul casei și să închidă ochii la ce se întâmpla în jurul ei. A ales să lupte din toate puterile, să își pună familia în pericol, să devină o țintă pentru naziști, pentru că a ales să opună rezistență. De fapt, pentru ea, evreii nu erau altceva decât aceleași persoane pe care le prețuia înainte de război. Erau prietenele ei cele mai bune, care dintr-o dată deveneau ținta morții. Și-a dorit cu toată ființa să riposteze. Pentru că despre asta este vorba în prietenia adevărată.


Cartea este scrisă la persoana I, ceea ce o face și mai personală. Totuși, de multe ori, tonul rece m-a deranjat. De fapt, m-am simțit destul de rece pe tot parcursul cărții. Doar finalul m-a „topit” complet.

Trebuie să recunosc că între cele două olandeze celebre, Anne Frank și Hannie Shaft, o prefer pe Hannie. Dacă sunteți curioși de ce, citiți cartea! 🙂


Ce a durut, ce a șocat?


Este cumva evident: oroarea războiului.

Ce m-a impresionat? Puterea prieteniei. Să riști viața părinților tăi, propria viață, pentru prietenele tale. Să faci lucruri inimaginabile pentru că nu suporți nedreptatea, indiferent de religie.

Ce nu mi-a plăcut? A durat puțin până să îmi placă. Nu m-a captivat de la început.

Ce m-a convins? Faptul că este inspirată din realitate.

Ce speram? Poate un alt final…


Recomand sau NU?


O recomand tuturor celor care iubesc subiectul celui de-al Doilea Război Mondial.

O recomand celor care vor să afle mai multe despre Rezistența nazistă.

O recomand în special genului feminin.

O recomand ca lectură ce trezește emoții contradictorii.


Spor la citit și Cer senin!

 
 
 

Comments


Abonare

Multumesc!

© 2022 by PaperWingsro. All rights reserved.

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page